24.8.06

Περίπλους του νησιού

24/8 Την επόμενη πήραμε το τρεχαντήρι "Τρίτων" για το γύρο του νησιού με μπάνιο και φαΐ (35€/άτομο).Επισκεφθήκαμε τη Φωκοσπηλιά, μια φυσική εσοχή της ακτής όπου καλύπτεται μέχρι πολύ χαμηλά από βράχο και στο εσωτερικό υπάρχει βότσαλο. Κολύμπησα και εγώ και μπήκα με παρότρυνση του Βασίλη, αλλά αισθάνθηκα πολύ σκοτεινά και κλειστοφοβικά και μετά τη φωτογραφία που βγάλαμε, βγήκα έξω. Το καΐκι συνέχισε το δρομολόγιο με στάση στη "Γη του Πυρός", ένα σημείο στα νοτιοδυτικά του νησιού που απαγκιάζει και σχηματίζει μια φυσική πισίνα. Μετά από λίγο καταλήξαμε στο νοτιότερο νησί της Σύμης, στο Σεσκλί. Εκεί υπάρχει ένας τσιμεντένιος μόλος που όπου δέσαμε και το πλήρωμα του καϊκιού ετοίμασε κοτόπουλο στη σχάρα με σαλατικά. Πολύ όμορφο σημείο, αν και η παραλία σε σύγκριση με άλλα μέρη του νησιού δε λέει και πολλά. Έχει όμως αρκετά αλμυρίκια για σκιά και ένα εκκλησάκι, τον Αγ. Παύλο. Μετά το φαΐ αναχωρήσαμε προς τα βόρεια και έχοντας στα αριστερά την ανατολική ακτή του νησιού. Μόλις βγήκαμε από τον όρμο του Σεσκλιού, ισχυρά ρεύματα ανατάραζαν τα νερά στο στενό μεταξύ του νησιού και της κυρίως Σύμης. Στο καΐκι υπάρχει αρκετή ευθυμία. Ο καπετάνιος έχει βάλει sampling από παλιό ελληνικό κινηματογράφο και διάφορα σκυλάδικα που παίζουν στο τέρμα. Η σκηνή είναι σουρεαλιστική. Οι ξένοι τουρίστες με μια έκφραση απορίας, χωρίς όμως να δυσανασχετούν. Κάποιος από το πλήρωμα έπιασε κουβέντα με κάτι ελληνοαμερικανάκια κατά τις χαζοχαρούμενα, που μίλαγαν μισά αγγλικά, μισά ελληνικά, ένα φαινόμενο "Μπρούκλης" που παρατήρησα και κατέγραψα στη Νίσυρο. Αυτός λοιπόν δήλωσε στα ελληνοαμερικανάκια όλο σημασία: "τον είδα και το Φραγκούλη χτες που γκάριζε". Η ομήγυρη φυσικά συμφώνησε και έβαλαν στο τέρμα την υψηλή ελληνική κουλτούρα των επιτυχιών των ρεάλιτυ και διαφόρων αραβόφωνων κομματιών αμφιβόλου προέλευσης. Σε κάποια στιγμή προσεγγίσαμε τον απίστευτο κολπίσκο του Αγ. Γεωργίου Δισαλόνας, όπου τα βράχια κατεβαίνουν από τα 400 περίπου μέτρα σύρριζα στην παραλία όπου γίνονται πλέον πολύ βαθιά νερά με ένα χρώμα που έχει να κάνει με τυρκουάζ, ελεκτρίκ, απίστευτο να το περιγράφεις. Εκεί σταθμεύσαμε για μια ακόμη βουτιά. μετά το μπάνιο ανεβήκαμε στο καΐκι όπου μας περίμενε καφές. Η ατμοσφαιρα η ίδια, είχαν ξεφαντώσει εκεί πάνω. Μετά από λίγο μας κέρασαν καρπούζι. Πριν την αποβίβασή μας στο λιμάνι μας κέρασαν και ένα σφηνάκι τεκίλα πορτοκάλι!
Όταν φτάσαμε, η παρέα με τα χαζοχαρούμενα είχε αρχίσει να καλοπερνάει και παρέμεινε στο σκάφος προς τέρψιν των ιδιοκτητών του και του πληρώματος (θα γαμήσουμε σήμερα). Εμείς γυρίσαμε στο σπίτι για μπάνιο και ανασύνταξη. Ο Νίκος και το απαράμιλλο στυλ του θα μας περίμεναν στην ταβέρνα μερικά μέτρα μόλις πιο πάνω από το σπίτι, με καταπληκτική θέα. Το φαγητό πολύ καλό, μας έκανε ο Νίκος το τραπέζι.
Μετά το φαΐ πήγαμε για ποτό στο Δίστρατο, ένα πολύ συμπαθητικό μπαράκι επάνω στο δρόμο-σκαλοπάτια που ενώνει τον κυρίως οικισμό της Σύμης με το Πέδι. Εξαιρετική κατάληξη για μια ωραία μέρα.