6.4.07

Θάνατος στη Βενετία

ή αλλιώς, πνιγμός στη Σαντορίνη. Σε τοπίο δραματικό, επιβλητικό, με φόντο τα Φηρά που φαίνονται από τη θάλασσα. Θάνατος μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Ελύτη. Μόνο το ναυάγιο λείπει από την καρτ-ποστάλ. Ανάλαφρα, μεσογειακά. Όχι αγγλοσαξονικά, νύχτα σε παγωμένα νερά δίπλα από παγόβουνα στη μέση του πουθενά, όπως ο Ντελαμαγκέ ντε Τιτανίκ.
Ευτυχώς, η Χάνει Πάλι Πετραλιά, ο Κεφαλογοσκούφης, ο Χήρος, η πλοιοκτήτρια εταιρία που έγινε Λούης, ήταν κατηγορηματικοί και μας καθησύχασαν: ο μηχανισμός και το πλήρωμα ανταποκρίθηκαν άψογα. Γιατί αν φορτωθούν με ένα multideath ναυάγιο στην πλάτη τους, πως θα τους ανασχηματίσει ο Κωνσταντίνος ο Β' ο ταπεινός;
Ναι, τελικά είναι το κισμέτ, η Χειρ του Θεού τέτοιες μέρες, ο Άγιος που είχαν οι επιβάτες ώστε το ναυάγιον να τελεσθεί υπό Κ.Σ. (κανονικές συνθήκες, ήτοι: μηδέν βαθμοί Κελσίου, 760 εκατοστά στήλης υδραργύρου). Απόλυτη νηνεμία, λιακάδα, μηδέν κυματισμός, κατάλληλη θερμοκρασία, για να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία να λειτουργήσουν με την ησυχία τους και χωρίς το άγχος για τα βαρέα και ανθυγιεινά, γιατί το ταμείο τους μπορεί να μην τους τα αποδόσει. Γιατί αν δεν ήταν οι Κ.Σ., αλλά π.χ. κάτι άλλο επίσης συνηθισμένο, όπως νύχτα, ισχυροί άνεμοι, κρύο και απόσταση από το κοντινότερο λιμάνι μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια, τι θα είχε συμβεί; Α π λ ά μια ακόμα τραγωδία, σαν αυτές τις υπέροχες που ήξεραν να γράφουν οι πρόγονοί μας, όπου όλοι γνώριζαν ότι βαδίζουν προς την καταστροφή, αλλά κανείς δεν ήταν ήθελε να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του. Σαν και αυτές που γράφονται από καιρό σε καιρό στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους. Και μετά όλοι λένε: ατυχία. Και μετά από λίγο ξεχνιούνται.
Ναι, είναι τελικά θέλημα Θεού. Όπως το ξυλοκόπημα και το φονικό στην Παιανία. Όπως το δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως το "πέταλο του Μαλιακού". Όπως το ΚΤΕΛ στον Αλιάκμονα. Όπως ο κακός μας ο καιρός. Λες και η στιγμιαία ατυχία σημαίνει εγκατάλειψη των πάντων στην τύχη τους. Λες και η ατυχία και οι ύφαλοι και τα ανθρώπινα λάθη υπάρχουν μόνο σε αυτή χώρα. Το θέμα είναι μετά μετά την κακή τύχη τι κάνεις. Το κρατάς μυστικό; Καλείς σε βοήθεια; Και αν καλέσεις σε βοήθεια τι γίνεται; Δυσφημείται η εταιρία; Δε μπορεί... Κράτα το μυστικό. Να το μάθουμε από τα κανάλια και να παρέμβει η Τηλεεισαγγελεία και να αποδοθούν ευθύνες από τον Εισαγγελάτο.
Οι ναυαγοί εκφράστηκαν με προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του πληρώματος και τη βοήθειά τους και ευχαριστούσαν τους απλούς ψαράδες. Εξ' άλλου δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα πλην των ελληνικών η λέξη "φιλότιμο". Όπως και η "γαϊδουριά".