18.3.11

Ο Κοντός με τη γραβάτα και ο Χοντρός με την πανσέτα

Στην πολιτική ατζέντα της εβδομάδας κυριαρχούν δύο παλικάρια.
Ο ένας κάνει πραγματικά το παλικάρι εναντίον της Λιβύης και του ρεάλιτυ-σόου ηγέτη της. Από την άλλη σαν γνήσιος πλασιέ, παίζει γελοία παιχνίδια εντυπώσεων απέναντι στον ιαπωνικό λαό με τη δυστυχία που τους έχει βρει από την προηγούμενη Παρασκευή με το σεισμό, τα τσουνάμια και τα πυρηνικά. Αυτός ο καραγκιόζης προσπαθεί να υπερασπιστεί το πυρηνικό λόμπι της χώρας του, καθώς αυτή παράγει το 75% της ενέργειάς της από αυτά τα τσουκάλια, καθώς λέει ότι "εκεί, είναι ασφαλή, δεν έχουν σεισμούς". Ούτε και στο Τσέρνομπιλ είχαν. Εκεί είχαν άλλα, όπως π.χ. ανθρώπινη μαλακία οι αρχιμηχανικοί. Και αλλού στο μέλλον (ποιος ξέρει, εδώ δίπλα στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία) θα κάτι άλλο να ειπωθεί, του στυλ "θα έπρεπε να έχει γίνει ή να έχει προβλεφθεί", όταν γίνει η επόμενη μαλακία.

i-στο-διάολο λοιπόν, κόπανε.

Στους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας που κόπτονται ότι "θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί από το Τσέρνομπιλ, δεν είμαστε Ρωσάκια, οι Γιαπωνέζοι ήταν εκτός προδιαγραφών" κτλ, κτλ, καλό είναι να γνωρίζουν ότι όταν γίνεται η μαλακία όλοι τρέχουν και λένε "αφού τους το είχαμε επισημάνει, το WikiLeaks το έγραφε, αν γίνονται ανθρώπινα λάθη δε σημαίνει ότι φταίει η τεχνολογία", ένα έχω να πω: το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά οι άνθρωποι. Και από τη στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να τη διαχειριστούμε και είμαστε ανίκανοι για να αναλάβουμε ευθύνες για τις συνέπειές της, πρέπει να την παρατήσουμε πίσω. Γιατί κάποιος αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει κάνει κάποια αναφορά μη καταλληλότητας για κάποιο έργο ή κάποια τεχνολογία σε κάποιο σημείο του πλανήτη το οποίο να θεωρείται πρότυπο ασφαλείας, αλλά να τον αγνοούν όλοι μπροστά στη νηφαλιότητα και την ευδαιμονία του κέρδους.










Το Χοιρινό είναι ο άλλος σταρ των ημερών. Και πως άλλωστε, ποιον θα άφηνε ασυγκίνητο ένας τέτοιος όγκος π ο λ ι τ ι κ ή ς ; Όντας αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας Γκαίμπελς, αγνοώντας τη μήνη των κατοίκων του χωριού στο οποίο αγνοώντας δικαστικές αποφάσεις οι φίλοι του οι εργολάβοι πάνε να φτιάξουν σκουπιδότοπο, πάει με απροκάλυπτο θράσος να ντερλικώσει αρνάκια και δέχεται τρομοκρατική επίθεση γιαουρτιών από το εξοργισμένο πλήθος.
Σαν Χοιρινό που είναι, συνεχίζει σα να μην έγινε τίποτα, να προσπαθεί να ταΐσει την Κοιλιά Χωρίς Πάτο με την ίδια μαεστρία που προσπαθεί να ταΐσει τις Αγορές με τα απομεινάρια των σωμάτων των συμπολιτών του, όπως του υπέδειξε το Αφεντικό του. Και δίπλα του η πρώην υποψήφια δήμαρχος Σαρωνικού (με αδιάβλητα κριτήρια) και συμπτωματικά σύζυγός του, και μπροστά τους οι διμοιρίες των ΜΑΤ. Έξοχη επιλογή να απολαμβάνεις την πανσέτα.
Και την επόμενη να κατηγορεί την αριστερά για το γιαούρτωμα. Προσωπικά το γνώριζα πριν καν το ξεστομίσει, ήμουν σχεδόν πεπεισμένος. Αλλά όπως και ο Γκαίμπελς, στο τέλος όλο και κάποιος ψηφοφόρος του ή μη θα πειστεί ότι για όλα φταίνε αυτοί. Μέχρι που να εξαφανιστούν για να επιλεγεί ο επόμενος στόχος.
Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος του άραγε για την κατάντια της χώρας; Οι γιατροί που απεργούν; Οι οδηγοί των λεωφορείων; Οι "δεν πληρώνω"; Οι αγρότες που κλείνουν τους δρόμους;
Άγνωσται αι βουλαί του Χοιρινού.
Η συνέχεια σε μια ταβέρνα κοντά σας.

17.3.11

Sleep safe, SWIFT is watching you

A few days before I was at the bank to do some business. As a part of the transaction, I was given a contract to sign. I was attracted by one of the conditions, stating that "by signing this document, the customer agrees that should any SWIFT (Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication) service is used, the data related to this financial transaction will be transfered to them. The SWIFT institution is based in Belgium. For security reasons, these data are then transfered to special backup database that is kept in the United States. In this database, similar data from all European Union banks are recorded and the US authorities (such as the Department of theTreasury) targeting to terrorism and illegal activties revenue legalization avoidance have the right to access it".
So, to make it more clear: our web transactions between countries are all kept and recorded by a Belgium-based institution for the sake of the US government. At my question about whether a third party has the right to access the database (i.e. a country being interested on a certain transaction and not belonging to the transacting parties), the bank clerk answered me: no.
Back home, I googled a part of the conditions and as I was expecting, the search returned very few results:only 21. This gives a scale on the mysticism that usually obscures the handling of such sensitive and personal data transactions. A US institution using general terms such as "terrorism" and "illegal activities" gains the sole access to common people 's personal information. And no other country has the right to access it! Unbelievable concession!
Searching further about the matter, I found some links about this problem:
SWIFT
Terrorist Finance Tracking Program
Privacy International - Belgian Prime Minister about the SWIFT transasctions
Avis 37/2006 de la Commission Belgique de la protection de la vie privée (in french: Resolution of the Belgian Commission for privacy protection about the SWIFT transactions relay to the US Department of the Treasury)
Keep your eyes wide open...


For the greek-speakers, here 's an excerpt of the contract 's conditions:
"O πελάτης είναι ενήμερος ότι, εφόσον για την ολοκλήρωση της συναλλαγής χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες της SWIFT (Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication) που εδρεύει στο Βέλγιο (διαδικτυακός τόπος www.swift.com ), τα δεδομένα που αφορούν στη συναλλαγή θα διαβιβαστούν σε αυτή, η οποία στη συνέχεια τα διαβιβάζει για λόγους ασφαλείας σε εφεδρικό αρχείο (back up) που τηρεί στις ΗΠΑ. Στο αρχείο αυτό, στο οποίο καταχωρούνται όμοια δεδομένα από τις Τράπεζες όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαίωμα πρόσβασης έχουν αρχές των ΗΠΑ (όπως το Υπουργείο Οικονομικών), με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες."