4.6.07

Μία κυρία 76 ετών

"Εκεί που σήμερα καίγονται βιβλία, κάποτε θα καίγονται άνθρωποι"
Heinrich Heine
Το Σαββάτο πήγα στην έκθεση Art Athina μετά από συνεννόηση με τον Άαρον, που είχα πολύ καιρό να τον δω. Η έκθεση με μεγάλη ποικιλία, άλλα ενδιαφέροντα, άλλα αδιάφορα. Το πιο ωραίο ήταν ένός Γερμανού/Ελβετού ο οποίος πείραζε με το Photoshop διάφορα τοπία, είτε βιομηχανικά, είτε στην εξοχή (γέφυρες, κτίρια, λειβάδια κλπ) τα οποία, όντας μινιμαλιστικά στην αρχή, άλλαζαν όψη και γίνονταν καλαίσθητα.
Κάποια στιγμή, μεταφερθήκαμε στον επάνω όροφο. Στο ασανσέρ περίμεναν δύο αστυνομικοί και ένας από τους σεκιουριτάδες της έκθεσης. Φαίνονταν βιαστικοί, δεν κατάλαβα στην αρχή τι είχε γίνει, δεν έδωσα και σημασία και προχώρησα στην υπόλοιπη έκθεση.
Το βράδυ έβαλα ειδήσεις και άκουσα ότι ένα έργο μιας Ελληνίδας λογοκρίθηκε στην έκθεση Art Athina. Ο εισαγγελέας έστειλε την αστυνομία να κατασχέσει το έργο, να συλλάβει το διευθυντή της έκθεσης και την καλλιτέχνη. Τα δύο πρώτα τα κατάφεραν, την τύπισσα δεν την έπιασαν. Γιατί; Για παραβίαση του νόμου 5060/1931 περί άσεμνου. Αν είναι δυνατόν. Περί άσεμνου! Του 1931! Στη χώρα που κόπτεται για την Τέχνη των ξέκωλων σόου της Βίσση, τις μεταρρυθμίσεις της νομικής συμβούλου του HorseHat, τις θεσμικές επενδύσεις του Γαμπρού του Έβερτ, του Κουμπάρου του Τσιτουρίδη, τη faux αντιπολίτευση του Priestandrew, λογοκρίνουν έργα! Και όλα αυτά όχι σε μια δημόσια έκθεση, αλλά σε μια έκθεση όπου ο καθένας αποφασίζει να πληρώσει για να δει κάτι που τον ενδιαφέρει. Και φυσικά, ο υποκριτής Βουλγαράκης, νίπτει τας χείρας του: "ένα έργο τέχνης μπορεί να εγκριθεί ή να απορριφθεί από το κοινό". Σε μια διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου του. Εμ βέβαια. Άμα θέλετε να κάνετε τέχνη, "κουραδόμαγκες" (άλλος σπουδαίος κουλτουρομινίστρος), να δείτε Ευρωόραση. Όπως και του άλλου έργου, που λογόκρινε πριν από 3-4 χρόνια στην έκθεση Outlook o χοντρός προκάτοχος του τωρινού. Καλή η τέχνη και η κουλτούρα, αλλά όχι και να μας ενοχλεί και από πάνω. Που προσωπικά το θεωρούσα χυδαίο σαν έργο, αλλά και που ποτέ δε θα δεχόμουν μια απαγόρευσή του.
Το έργο, απ' όσο διάβασα (γιατί δεν το πρόλαβα), είχε "άσεμνες σκηνές"(sic!) και σαν μουσική υπόκρουση έπαιζε ο εθνικός ύμνος. Το είδα στο youtube, καλλιτεχνικά μου φαίνεται αδιάφορο, όμως με τη βλακεία που δέρνει εισαγγελέα, ΛΑΟΣτζίκο, και όργανα, κατάφεραν να του δώσουν αξία. Μια ενέργεια σοκαριστική, όταν δεν προσβλέπει σε κάτι θετικό, να αφυπνίσει συνειδήσεις, είναι μόνο για να προκαλέσει σούσουρο. Και ειδικά όταν έχει να κάνει με τόσο πρόσφορο έδαφος όπως σε αυτή τη χώρα με αυτούς τους ημιμαθείς εισαγγελείς, τους φοβισμένους αστυνομικούς, τους "εύθικτους", "αγανακτώντες" πολίτες και την "άι ντον 'τ γουώντ παπ", που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο, ένα κατά τα άλλα αδιάφορο έργο έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει γνωστό. Αλλά τόσο μυαλό έχουν όλοι αυτοί, τόσο καταλαβαίνουν...
Το πιο δυστυχές είναι ότι το περιστατικό πέρασε στα "ψιλά" των ειδήσεων, αφήνοντας τον αγνώμονα Νεοέλληνα στη μόνιμη τηλεοπτική αφασία του. Που σημαίνει ότι αφού περνάνε αυτά τα περιστατικά έτσι, έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.
Όπως είπε ο Τζίμης Πανούσης, γνώστης βαθύς των τσαλιμιών της γηραιάς αυτής Κυρίας: "το όριο στην τέχνη και στη σάτυρα το βάζει το κοινό". Ούτε εισαγγελέας, ούτε άγνωστος, "αγανακτισμένος" πολίτης. Αν τον ενοχλεί αυτόν τον κύριο, να βγει και να το καταγγείλει δημόσια. Όχι πίσω από το δαχτυλάκι του κουμπάρου του/συμψηφοφόρου-στο-ΛΑΟΣ εισαγγελέα, αλλά επώνυμα. Με το θάρρος της γνώμης του ελεύθερου πολίτη. Όχι του ρουφιάνου.
Την επόμενη στο Μεγαδίαυλο, παραθυρόφιλος/κρυπτομοφυλόφιλος του ΛΑΟΣ, προσπαθών να πείσει δια της ισχυράς βοής του το κοινόν (ως γνωστόν, ο στερούμενος επιχειρημάτων, ανεβάζει τον τόνο του για να γίνει πειστικός) και τον τηλεπαρουσιαστή-μεγαλομέτοχο-σε-αφασία: "εγώ αν άκουγα τον εθνικό ύμνο εδώ μέσα στο στούντιο, θα στεκόμουνα σούζα". Εγώ ρε αλητάμπουρα (ναι, ρε αλήτη, σε σένα μιλάω!), που θεωρείς εαυτόν εμπροσθοφυλακή των "ηθικών αξιών", εγώ, που δε θα στεκόμουνα σούζα στον εθνικό ύμνο όπως εσύ, εγώ, που στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα κρατούσα μικρότερη σημαία από σένα ή και καθόλου, εγώ δηλαδή αγαπάω αυτή τη χώρα λιγότερο από σένα; Εσύ τι κάνεις δηλαδή παραπάνω και νομίζεις ότι την αγαπάς περισσότερο; Να σου πω τι; Γιατί είσαι οπαδός ομάδας, θλιβερό χουλιγκάνι! Γιατί έχεις μπλέξει με τα σύμβολα και όχι με την ουσία. Γιατί δε σέβεσαι τίποτα, από τη γειτονιά σου και την οικογένειά σου και τα παιδιά σου και τη γυναίκα σου μέχρι τη δουλειά σου και το κράτος σου. Γιατί δε σέβεσαι πρωτίστως τον εαυτό σου. Γιατί...
...Δε θα γίνεις άνθρωπος ποτέ, Έλληνα μικροαστέ!